Zupa kwasek

Kwasek to zupa, na którą przepis wyniosłam z rodzinnego domu. Gotowała go najczęściej Babcia i ona jest też mistrzynią w jego doprawianiu. Sekret tej zupy tkwi w balansie smaku słodkiego-kwaśnego i słonego. Żadnego z nich nie powinno być zbyt dużo, ale zupa nie może być mdła. Najwięcej zależy od kapusty. Jedna będzie bardzo słona i kwaśna, inna znów delikatniejsza w smaku. U mnie w domu kwasek był zawsze jarski, ale jeśli lubicie możecie dodać do niego podsmażone skwarki, ale pamiętajcie, że to nie kwaśnica, umiar jest tutaj bardzo ważny!

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 por
  • 1 Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe (użyłam świeżych, suszonych warto dać więcej)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 litry wody
  • 1,5-2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie owsiane) i 2 łyżki mąki
  • Słodka śmietanka (u mnie Rama roślinna 31%)
  • Sól, cukier i pieprz do smaku

Zupa kwasek

Przygotowanie

Obieramy warzywa, cebulę opalamy nad palnikiem i wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami i ziołami. Zalewamy wodą i gotujemy minumum 2-3 godziny, by bulion nabrał smaku. Po tym czasie dolewamy sok z kapusty. Wlejcie najpierw szklankę i sprawdźcie czy kwaśny smak jest już fajnie wyczuwalny. Jeśli jeszcze nie to dolejcie więcej. Musicie zdać się na własne kubki smakowe. Mleko z mąką rozrabiamy dokładnie i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy całosć. Doprawiamy solą (pamiętajcie, że sok z kapusty był już słony!) i dodajemy cukier. Ja daje około 1 łyżeczki, bo nie lubie zbyt słodkiej zupy. W moim rodzinnym domu kwasek robi się słodszy, więc doprawcie go pod siebie. Na koniec pieprz. Dużo pieprzu i to takiego świeżo zmielonego. Ja śmietankę dodaję już na talerzu, ale możecie dolać ją do garnka i wymieszać z zupą. Lubię gdy jest jej dużo, świetnie komponuje się jej kremowość z kwaśnym posmakiem kapuśnicy, na garnek używam około 150 ml. Kwasek podajemy z makaronem lub ziemniakami i pokrojoną marchewką. Smacznego!

Zupa kwasek