Pyry z gzikiem

Przy tak pięknej pogodzie nie mamy zupełnie ochoty na ciężki obiad. Poza tym w weekend byliśmy na działce, a tam szczypiorek wyglądał tak apetycznie, że wszyscy go skubaliśmy. Narwaliśmy oczywiście wielki pęczek do domu i część już zjedliśmy do śniadania (bułka z masłem, szczypiorkiem i solą to prawdziwy rarytas!). Do obiadu też go wykorzystamy! Dzisiaj pyry z gzikiem, albo jak kto woli ziemniaki z twarożkiem ;)

Składniki

  • Ziemniaki upieczone lub ugotowane w mundurkach
  • Kostka twarogu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu (u mnie grecki)
  • Łyżka majonezu
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Sól i pieprz

Pyry z gzikiem

Przygotowanie

Twaróg łączymy z jogurtem i majonezem rozgniatając go widelcem. Nie lubię, gdy jest idealnie kremowy, wolę gdy zostaną w nim wyczuwalne grudki sera. Dosypujemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.Jeśli macie to użyjcie też koperku! Ja jestem fanką kwiatów kopru i zawsze używam ich jako jadalnej dekoracji :) Ziemniaki kroimy na pół i nakładamy porządną łychę twarogu. Do tego kiszony ogórek i mamy obiad marzenie!

Pyry z gzikiem