Pasta rybna z twarogiem i kaparami

Mój mąż lubi kupować ryby w puszkach. Gorzej idzie mu jednak ich jedzenie ;) Gdy zobaczyłam, że w szafce powoli zaczyna robić się ich stanowczo zbyt dużo postanowiłam przerobić część na pastę do pieczywa. Wybór padł na szproty podwędzane w oleju. Użyłam też tego co miałam pod ręką, więc nie bójcie się eksperymentów. Pasta wyszła lekko pikantna, dymna ale też delikatna w smaku. Zniknęła szybko z lodówki :)

Składniki

  • 1 puszka szprotów podwędzanych w oleju (albo innej ryby w oleju, ewentualnie wędzonej makreli)
  • 150g. twarogu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki kaparów (jeśli nie lubicie użyjcie ogórków korniszonych)
  • 1 łyżeczka posiekanych ostrych papryczek w zalewie octowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz

Pasta rybna z twarogiem i kaparami

Przygotowanie

Ryby odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem razem z twarogiem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Smacznego :)