Marchewka z groszkiem
Moja Babcia robi najlepszą marchewkę z groszkiem na świecie i chociaż bardzo bym chciała to nie udało mi się jej dorównać. Ja robię więc po swojemu i mogę chyba powiedzieć, że moja wersja tego popularnego dodatku do obiadu jest całkiem niezła. Moim sekretnym składnikiem jest świeży tymianek! Dzięki niemu danie jest świeże i bardziej wyrafinowane w smaku. Podzielę się więc z Wami moim, może nie najlepszym, ale też całkiem dobrym przepisem
Składniki
Przygotowanie
Do garnka wlewamy oliwę. Marchewki kroimy w grubą kostkę i delikatnie podsmażamy. Po chwili dolewamy 1/2 szklanki mleka i wrzucamy gałązki tymianku (ja wrzucam 3-4 spore, ale dajcie tyle ile lubicie). Gotujemy pod przykryciem aż marchewka będzie miękka (jeśli mleko odparowało to warto go trochę dolać). Dorzucamy wtedy groszek. W pozostałej części mleka rozrabiamy mąkę i dolewamy do garnka. Intensywnie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i zjadamy!