Labneh z porem i pieczonymi pomidorami
Dzisiaj sięgam ponownie po największy skarb kuchni libańskiej… czyli labneh. Ten prosty serek gości regularnie na naszym stole. Tym razem zrobiłam bardziej kremowy niż ostatnio i podałam z duszonymi porami i pieczonymi z oliwą pomidorami.
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie serka zaczynamy wieczorem. Jogurt mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i przelewamy na gazę lub pieluszkę tetrową rozłożoną na sitku i zawiązujemy. Sitko układamy na pojemniczku do którego będzie spływać woda. Tak przygotowane zawiniątko przekładamy do lodówki na 12 godzin. Rano wyjmujemy gotowy serek i przekładamy na talerz delikatnie rozsmarowując.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pomidorki koktajlowe. Dorzucamy przesiekany z grubsza czosnek i posypujemy solą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
Pora kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masło. Gdy zmięknie doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.
Wracamy do serka. Wykładamy na niego pory, a na wierzchu układamy upieczone pomidorki. Oblewamy oliwą z czosnkiem, która pozostała w naczyniu żaroodpornym. Ona jest nawet smaczniejsza niż same pomidory! Po wierzchu posypujemy zielonymi gałązkami kopru włoskiego i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kromką dobrego pieczywa. Smacznego!