Gulasz z ciecierzycy

Małe dziecko i nadmiar obowiązków zmusza mnie czasem do uproszczeń w kuchni. Nie każdego dnia mogę pozwolić sobie na dwudaniowe menu, ale fajnie jeśli na obiad mamy coś innego niż jajecznica czy kanapki. Najczęściej w weekendy przygotuwuję coś, co będę mogła następnego dnia bez problemu odgrzać. Gotujecie też czasem obiady na kilka dni? Jeśli tak, to polubicie przepis na banalnie prosty gulasz z ciecierzycy z cukinią. Możecie go modyfikować do woli. Zamiast cukinii fajnie sprawdzi się bakłażan albo papryka. Użyjcie po prostu takich warzyw jakie akurat macie w lodówce.

Składniki

  • 150g suchej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie pikantnych potraw)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku

Gulasz z ciecierzycy

Przygotowanie

Cieciorkę moczymy w wodzie z sodą przez minimum 12 godzin, płuczemy dokładnie i gotujemy do miękkości. Dodajemy puszkę pomidorów. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy aż ładnie się zarumieni. Dodajemy czosnek i przyprawy. Po chwili przekładamy do ciecierzycy. Gotujemy razem przez 30-40 minut. Osobno podsmażamy cukinię i mieszamy z naszą bazą gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut (nie dłużej, bo cukinia się rozpadnie i straci kolor). Doprawiamy solą i pieprzem. Ja podałam gulasz z kaszą jęczmienną pęczak i gotowanymi na parze marchewkami.