Boczniaki marynowane z cebulką a'la śledzie
Marynowane boczniaki to już u nas klasyk na świątecznym stole. Z dodatkiem cebulki, pieprzu i … wodorostow wakame, lub nori śmiało mogą zastąpić tradycyjnego śledzika. Ja lubię, gdy postoją w marynacie przynajmniej 24 godziny, ale najlepsze dą po dwóch dniach, gdy przejdą już mocno aromatem kolendry, pieprzu i liścia laurowego.
Składniki
Przygotowanie
Boczniaki posmażamy na patelni na odrobinie oleju. Gdy się zarumienią dorzucamy cebulkę i szalotkę (można zastąpić czerwoną cebulą, lub zwiększyc ilość żółtej) i czekamy aż ładnie się zeszkli. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Boczniaki układamy w słoiczku i przelewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny… albo nawet na 2-3 dni. Wtedy mocniej przejdą smakiem przypraw. Podajemy z dobrym pieczywem :)