Zapiekanka z ricottą, pomidorami i boczkiem
Dzisiaj przepis na zapiekankę pełną smaków. Jest i kwaśna od pomidorów, słona dzięki boczkowi i kaparom, słodka od ricotty, a dodatkowo wyperfumowana czosnkiem i pietruszką. Takie danie świetnie sprawdza się, gdy odwiedzają Was goście. Można ją przygotować wcześniej i lekko podgrzać w piekarniku, albo podać na zimno. Będzie do niej świetnie pasować lekko kwaśna i odświeżająca sałatka z winegretem i lampka dobrego wina 😉
Składniki na ciasto:
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i mąki i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki (wodę dolewamy stopniowo, każda mąka innej ilości będzie jej potrzebować, ale ciasto musi wyjść mięciutkie) i zagniatamy aż ciasto nabierze elastycznej formy i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Co 30 minut krótko je składamy, żeby wzmocnić wiązania glutenowe. Następnie rozciągamy je i przekładamy na blaszkę (staramy się rozciągnąć je bez użycia wałka. Zachowamy wówczas więcej pęcherzyków powietrza i ciasto wyjdzie bardziej puszyste). Robimy z ciasta podwyższone ranty, jak w przypadku tarty. Chodzi o to, by sos ładnie się w tych brzegach zatrzymał. Przykrywamy raz jeszcze ściereczką i odstawiamy jeszcze na godzinę. Zabieramy się za sos pomidorowy. Na patelnię wlewamy spory chlust oliwy z oliwek i krótko przesmażamy na niej czosnek (można dodać też ostrą papryczkę lub na koniec doprawić sos płatkami chilli). Dorzucamy kapary i obrane ze skórek, pokrojone pomidory. Smażymy aż całość przybierze konsystencję gęstego sosu. Wówczas dodajemy natkę pietruszki i solimy do smaku. Zostawiamy by wystygnął. Teraz czas na masę z ricotty. Tutaj nie ma już większej filozofii. Po prostu wszystkie składniki mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Gdy ciasto drożdżowe ładnie wyrośnie rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy a na niego wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy plastry wędzonego, surowego boczku i dekorujemy kilkoma pomidorkami koktajlowymi, kaparami i natką pietruszki. Pieczemy 40 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią.