Wegańskie gofry

Z okazji międzynarodowego dnia gofra podzielę się z Wami przepisem na gofry idealne! Wegańskie, chrupiące, leciutkie i bardzo pusyste, a dodatkowo wykonane ze składników, które mamy zawyczaj w domu. Podane tradycyjnie z waniliowym jogurtem i owocami. Z jakimi dodatkami Wy najbardziej lubicie gofry? Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem czy też wymyśliliście jeszcze coś innego?

Składniki

  • szklanka mleka sojowego
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wegańskie gofry

Przygotowanie

Wszystkie składniki krótko mieszamy, a gdy się połączą wylewamy je na rozgrzaną na maksymalną moc gofrownicę. W mojej były gotowe po 6 minutach, ale każda gofrownica jest inna, więc musicie zdać sie na własne doświadczenie. Gotowe gofry studzimy na kratce od piekarnika i podajemy z czym tylko lubimy;)