Pancakes z ricottą śliwką i tymiankiem

Był już przepis na wegańskie pankejki, to dzisiaj przyszła kolej na wersję tradycyjną. Podane w towarzystwie soczystej śliwki skąpanej w miodzie i tymianku, obsypane domową ricottą. Leciutkie jak chmurki placuszki same w sobie nie wychodzą bardzo słodkie, ale rekompensują to dodatki. Żałuję jedynie, że to nie sezon na węgierki, bo one są jednak dużo bardziej aromatyczne od importowanych śliwek, ale sezonowość ulubionych owoców ma swój urok – nigdy się chyba nie znudzą😉

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki serwatki pozostałej po robieniu ricotty, maślanki, kefiru lub ostatecznie mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Olej do smażenia

Dodatki

  • domowa ricotta (po przepis kliknijcie w link)
  • śliwki
  • miód
  • Świeży tymianek

Pancakes z ricottą śliwką i tymiankiem

Przygotowanie

Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z pianą, tak by zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Smażymy na rozgrzanej patelni. Układamy porcję na talerzu, obsypujemy pokruszoną ricottą, lub ulubionym twarożkiem. Układamy pokrojone śliwki. Polewamy całość miodem lub syropem klonowym i posypujemy świeżym tymiankiem Uwierzcie mi śliwka i tymianek to genialne połączenie! Zjadamy ze smakiem popijając gorącą kawą 😉 Pancakes z ricottą śliwką i tymiankiem