Ricotta

Kupiliśmy ostatnio trochę za dużo mleka i jedna butelka zbliżała sie już do końca swojej przydatności do spożycia, więc szybko zrobiłam domowy twarożek w stylu ricotty. Wyszedł delikatny, słodkawy. Będzie fajnym dodatkiem do leniwych śniadań :)

Składniki

  • 1l. mleka
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

Ricotta

Przygotowanie

Podgrzewamy mleko by było było prawie wrzące. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę soku z cytryny i sól. Mleko nie powinno się zagotować. Mieszamy chwilę i odstawiamy na bok. Po chwili powinniśmy zauważyć, że mleko ładnie się ścięło. Jeśli nadal pozostało bez grudek to dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przelewamy delikatnie przez sitko wyłożone gazą i odstawiamy na około godzinę. Ricotta Następnie przekładamy serek wraz z zawiązaną gazą do lodówki, gdzie powinien poleżeć przez noc. Będzie idealny na śniadanie! Ricotta