Domowa ricotta
Kupiliśmy ostatnio trochę za dużo mleka i jedna butelka zbliżała sie już do końca swojej przydatności do spożycia, więc szybko zrobiłam domowy twarożek w stylu ricotty. Wyszedł delikatny, słodkawy. Będzie fajnym dodatkiem do leniwych śniadań :)
Składniki
Przygotowanie
Podgrzewamy mleko by było było prawie wrzące. Zmniejszamy ogień i dodajemy połowę soku z cytryny i sól. Mleko nie powinno się zagotować. Mieszamy chwilę i odstawiamy na bok. Po chwili powinniśmy zauważyć, że mleko ładnie się ścięło. Jeśli nadal pozostało bez grudek to dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przelewamy delikatnie przez sitko wyłożone gazą i odstawiamy na około godzinę. Następnie przekładamy serek wraz z zawiązaną gazą do lodówki, gdzie powinien poleżeć przez noc. Będzie idealny na śniadanie!