Papryka w pomidorach
Dzisiaj szybki przepis na dodatek/sos do obiadu, który możemy podać zarówno półtorarocznemu (a nawet młodszemu ograniczając jedynie użycie soli) dziecku jak i dorosłym. Na dodatek to bomba witamin, która przyda nam się gdy na dworze plucha.
Składniki
Przygotowanie
Zaczynamy od pokrojenia w cieniutkie piórka cebulki i wrzucenia jej na rozgrzaną oliwę. Smażymy tylko chwilę, aż się zeszkli, dorzucamy czosnek i prawie natychmiast dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy papryka zmięknie wsypujemy przyprawy i po chwili dorzucamy pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Spalona suszona papryka jest strasznie gorzka, więc trzeba to robić dosyć szybko. Jeśli paprykę przygotowujemy poza sezonem, gdy pomidory kupione w sklepie jedynie kolorem i kształtem przypominają nasze ukochane warzywa warto użyć passaty pomidorowej. Ja użyłam domowej, więc nie musiałam dodawać już cukru. Poza tym naprawdę warto dodać szczyptę cynamonu. Nie wyczujemy jego intensywnego aromatu, a podbije nam słodycz pomidorów. Warzywa dusimy pod przykryciem, aż całość nabierze konsystencji gęstego sosu, ale pilnujemy by nie zamieniła się w czerwoną breję. Podajemy jako dodatek do obiadu albo do pieczywa. Niedługo możecie się spodziewać inspiracji na fajnie skomponowany talerz z użyciem takiej papryki. Smacznego!