Makaron z owocami morza
Wszyscy kochamy makarony! Może nie aż tak bardzo jak Włosi, ale potrafimy docenić ugotowane al dente spaghetti z pszenicy durum. Młoda najbardziej lubi je bez dodatków, albo ze szpinakiem podanym obok, ale makaron z tym sosem wyjątkowo jej smakował. Jest ona naprawdę surowym krytykiem, więc łapcie szybko przepis i biegnijcie po owoce morza, cytrynę i pietruszkę!
Składniki na jedną dużą porcję lub 2 małe ;)
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną w piórka szalotkę. Gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej czosnek. Teraz czas na nasze owoce morza. Musimy pamiętać, że przeciągnięte kalmary czy krewetki robią się gumowate i po prostu niesmaczne, więc nie zostawiamy ich na patelni na długo, a sos przygotowujemy tuż przed podaniem. Po kilku minutach dodajemy skórkę i sok z cytryny, masło, płatki chilli i pietruszkę i doprawiamy solą do smaku. Wyłączamy palnik. Dorzucamy na patelnię ugotowany makaron (porcja na 2 osoby, albo jedną bardzo głodną 😉) i mieszamy intensywnie, żeby się nie skleił. Podajemy posypane dodatkową porcją natki pietruszki i płatkami chilli. Smacznego!