Makaron z owocami morza

Wszyscy kochamy makarony! Może nie aż tak bardzo jak Włosi, ale potrafimy docenić ugotowane al dente spaghetti z pszenicy durum. Młoda najbardziej lubi je bez dodatków, albo ze szpinakiem podanym obok, ale makaron z tym sosem wyjątkowo jej smakował. Jest ona naprawdę surowym krytykiem, więc łapcie szybko przepis i biegnijcie po owoce morza, cytrynę i pietruszkę!

Składniki na jedną dużą porcję lub 2 małe ;)

  • 100-150g owoców morza (użyłam mrożonej mieszanki)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z połowy
  • porządny chlust oliwy z oliwek (im smaczniejsza tym więcej 😉 )
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • płatki chilli
  • sól

Makaron z owocami morza

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną w piórka szalotkę. Gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej czosnek. Teraz czas na nasze owoce morza. Musimy pamiętać, że przeciągnięte kalmary czy krewetki robią się gumowate i po prostu niesmaczne, więc nie zostawiamy ich na patelni na długo, a sos przygotowujemy tuż przed podaniem. Po kilku minutach dodajemy skórkę i sok z cytryny, masło, płatki chilli i pietruszkę i doprawiamy solą do smaku. Wyłączamy palnik. Dorzucamy na patelnię ugotowany makaron (porcja na 2 osoby, albo jedną bardzo głodną 😉) i mieszamy intensywnie, żeby się nie skleił. Podajemy posypane dodatkową porcją natki pietruszki i płatkami chilli. Smacznego! Makaron z owocami morza